Kam až zajít při úpravě fotografií

Dnešní doba je na jednu stranu úžasná v tom, jaké technologie a techniky se nám nabízí při úpravách fotografií. Ale na té druhé straně se na fotky, které mají někoho oslovit, zaujmout, třeba jako obrazy, nebo jako fotky pro kvalitní webové stránky, kladou obrovské nároky! V tomto případě už neuspějete s mobilním telefonem a nějakým filtříkem na jedno kliknutí!

Z fotografů, kteří to s focením myslí opravdu vážně, se stávají nejen ti, co mačkají spoušť a přemýšlejí na expozicí, ale také grafici. Velmi často sedají k počítači a v různých programech své fotky dále upravují a vylepšují.

Myslím si, že takových lidí je mnoho a patřím k nim samozřejmě i já! Pokud dneska vidíte člověka, který má na prsou zrcadlovku, bezrcadlovku, o focení se zajímá, prostě fotky následně musí upravit i když se úpravy týkají třeba jen ořezu, nebo použití automatických úprav.

Často slýchám říkat: "já fotím mobilem, já přece nepotřebuju fotky upravovat. Nebo já fotím doma jen děti a výlety. To jsou jen fotky, které vidím já, ty přece nestojí za úpravy! Pokud se ale nad tím zamyslíte, tak i fotky, které ukazujete babičkám při rodinné oslavě, zaujmou mnohem více pokud jsou pečlivě vybrané, upravené barevně, ořezané a setříděné!

Dle mě je největší problém fotografa, když neumí používat klávesu DELETE. Není vůbec příjemné pro fotografa i amatéra, když vidí, že při 50. fotografii toho samého kostelíku, kopce nebo dítěte ve stejné póze, se babičky nebo kamarádi baví úplně o něčem jiném než o vašich fotkách. Proto aby vaše fotky vynikly musíte prezentovat opravdu jen to nejlepší co umíte.

Photoshop a koláže a jejich obhajoba

Nyní bych se chtěl věnovat kolážím a náročnějším retuším. Jak jde moderní doba kupředu, tak jdou kupředu i grafické programy a začíná být mnohem jednoduší upravit fotku i tak, že vůbec nevypadá tak jak to na místě vypadalo v ten daný moment. Když píšu jednoduše, tak opravdu jednoduše a nějaké složité maskování oblohy je již minulostí. Proč to dělat? Přiznám se, že mnoho lidí s takovými úpravami nesouhlasí, odsuzuje je i fotografy co tohle dělají a nikdy by je nepoužila. Já nemám úplně vyhraněný názor, ale spíše se přikláním k fandům těchto technik.

Začnu jen třeba retuší. Retuše, asi uznáte, dělá dnes skoro každý, kdo fotky upravuje. Pokud máte na fotce kousek nějaké větvičky, nějaké nepěkné předměty na pozadí, není nic jednoduššího, než je prostě vyretušovat. Jsou ale fotografové, kteří si postavili svoje portfolio na tom, že fotky skládají z různých fotografií do sebe. Já nikomu můj názor nevnucuji a taky nikoho neodsuzuji, že takové techny nemá rád.

Já asi s takovými technikami nemám problém. Určitě jeden z hlavních důvodů takového jednání je ten, že pokud fotograf má zadání od grafického studia, ač se jedná o fotku na plakát, do reklamy, nebo na web. Je potřeba, aby fotka byla zajímavá. Je asi nemožné, pokud nemáte neomezené finanční možnosti, sednout do letadla obletět známé světové destinace a zde čekat na super světlo, abych nafotil modelku na pláži, sněhu, nebo u vraku letadla z 2. světové války. To si asi můžou dovolit jen přední profesionální fotografové.

V takovém případě je mnohem jednodušší a levnější nafotit modelku někde v atelieru, nebo v exteriérech a s trochou zkušeností, použitím kvalitního pozadí, vytvořit zajímavý a poutavý portrét.

Určitě byste mě nyní řekli. Ano ale pokud nejsi komerční fotograf a z fotografie nepotřebuješ vytřískat peníze, tak proč? Hodně z nás, a já to mám tak, určitě fotím pro svou potěchu a taky proto, že někdo ty fotky obdivuje, pochválí, dá like na sociálních sítích a u těch nejlepších fotek třeba požádá o svolení fotku použít na webu, nebo si jí vytisknout na plátno a pověsit do obýváku.

Taková fotka musí mezi tisíci fotkami na internetu vyniknout, zaujmout a musí se dostavit ten efekt "óooo". Ano řeknete, že kvůli takové fotce musíte vstávat časně ráno, jít na určitý kopec třeba 20x. To všechno jde, pokud ten daný kopec, je v okolí vašeho bydliště. Ale co když jste třeba v Tatrách, nebo v Alpách, nebo stovky km od domova, ale jste na místě ve špatný čas, světlo je třeba celkem obstojné, jsou nádherně osvícené kopce, ale obloha je bez jediného mráčku, mdlá, fotíte do protisvětla. Je to škoda, protože nemáte jakoukoliv možnost napravit nepřízeň počasí. 

Tady nastupuje moderní technika, třeba nejrozšířenější Photoshop nebo jiné grafické programy. Úpravy, projasnění stínů, vymaskování nepěkné oblohy a nahrazení oblohou novou. Někdo si řekne to už není fotka, to je grafika, koláž kdejaké jiné nepěkné názvy. Proč se v tom ale v důsledku pitvat.

Vy, jako autor, si vzpomenete při pohledu na tuto fotku jaké tam bylo tehdy škaredé počasí, musel sem sedět a dlouho opravovat oblohu, aby to vypadalo. Ostatní lidé si fotky všimnou řeknou: "Jé to vám to tady sedí, barevně a designově se mě ta fotka líbí, obývací pokoj vám to zmodernilo a tím to končí. Tak jako u obrazu, který namaloval malíř, nebudete volat autorovi, zda obloha byla v ten moment tak krásně kýčově modrá, pokud nejste vyloženě jak se říká lidově "rejpal".

Sám se přiznám, že nějaký čas sleduji jednoho místního fotografa. Velmi se mě líbí jeho práce. Čekám na každou novou fotku na Instagramu nebo Facebooku. Postupně mě začalo docházek, jak je možné, že má tak často azurovou oblohu, červánky, a nebo dramatické mraky. Nechci se nikoho dotknout,  nikomu ublížit, je možné že drastické retuše nepoužívá, a proto jej tady nebudu jmenovat. Ale já si vlastně uvědomuji, že i když tuším, že ty fotky jsou koláže, zachycují netradičně zajímavá okolní místa a vlastně se mě tyto fotky moc líbí. S napětím čekám na další pěknou "upravenou" fotku.

Co z toho plyne! I to že člověk nad tou fotkou sedí, dá jí práci a snaží se jí udělat tak, aby vypadala skvěle, dává té fotce něco ze sebe, náladu, pocit při tom, když jí fotil a vytvářel. Proto by i takové fotky měly být oceněny. Minimálně pochvalou, like nebo tím, že si ji vytisknu a dám do svého obývacího pokoje na zeď. Mnozí z vás řeknou on je to vlastně podvod. Já osobně nazývám podvod to, čím někomu chcete ublížit. Ten, kdo si váš obraz kupuje, nebo jen prostě věší na zeď tak vidí co kupuje, ví co si věší na zeď.  On má radost, že mu fotka zlepší náladu nebo vylepší třeba smutnou zeď v pokoji. A myslím si, že málokterý fotograf takovou retuší úpravou chce někomu ublížit.

Tak hlavně foťte a přeji dobré světlo.

 

Pozn. Všechny fotografie použité v tomto článku mají vylepšenou oblohu pomocí funkce ve Photoshopu!


2021-01-17 | Jiří Hejda

Copyright © 2023 Jiří Hejda admin

Zpět nahorup