Fotovýlet do Strážnického skanzenu

Již dlouho jsem plánoval fotovýlet do nedalekého skanzenu lidové kultury a historických staveb ve Strážnici. Konečně zbylo trochu času tak jsem skočil do auta a jel jsem do Strážnice. Bohužel jsem přijel už mimo sezonu, a tak jsem se musel spokojit s návštěvou spolu s průvodcem a dalšími 50 lidmi. Paní pokladní mě sdělila, že se bohužel nemůžu po areálu pohybovat sám. Byla ale alespoň tak hodná, že mě nabídla lístek jako studentovi tedy za polovinu (ca 60kč). I když jsem školu zevnitř neviděl už pěkných pár let.

Zprvu jsem vůbec musel hledat skupinku, abych se k nim mohl připojit, protože jsem na místo dorazil malinko pozdě. Byli naštěstí ještě u prvních staveb. Roztáhl jsem stativ, našrouboval fotoaparát a čekal jsem, jak moc velký vzbudím zájem turistů. Zprvu si mě nikdo moc nevšímal. Po chvíli ale přišla první nesmělá skupinka, abych je vyfotil na mobilní telefon. S ochotou jsem souhlasil. Bylo mě řečeno, že když fotím s foťákem na stativu tak musím být určitě "profík". Pak se ještě nesměle snažil nějaký pán o navázání konverzace, o tom jak jsou skvělé podmínky na focení. Bohužel nebyly ani trochu :-), jak sem již psal ostré stíny a nebe bez mráčků :-). Já mám lidi celkem rád, jakmile ale jdu fotit, je mě nejlíp, když kolem není ani živáček.

Postupovali jsme pomalu od stavby ke stavbě a já musel vždy posečkat nebo utíkat jako první, abych mohl udělat nějaké pěkné záběry bez turistů. Paní průvodkyně byla naštěstí docela chápavá a neměla problémy s tím, že se tam motá nějaký blázen se stativem a snaží se vypadat jako fotograf z National Geographic. Když fotíte, je potřeba se naučit žít s pocitem, že jakmile vytáhnete fotoaparát a stativ, okamžitě jste v očích lidí jako profík a fotograf. Že máte skoro základní zrcadlovku a fotíte jen proto, že je to váš velký koníček a zábava, nikomu nevysvětlíte.

Bohužel otevírací doba skanzenu je od 9-17 hodin, a proto se trefit do nějakých pěkných světelných podmínek je velmi těžké. Naštěstí slunce teď na podzim je již ve 15 h celkem níž než v pravé léto, a proto světlo bylo lepší než ve 12 h, ale i tak byly stíny dost tmavé a ostré. Nakonec se podařilo vyfotit pár fotek, se kterými jsem spokojený a snad se někomu z vás, kdo zavítají na mé stránky, budou líbit alespoň tak jako mě a navnadí vás to na návštěvu tohoto pěkného areálu. 


2019-09-16 | Jiří Hejda

Copyright © 2023 Jiří Hejda admin

Zpět nahorup